De gebieden

Informatie over de gebieden!

Aekingerzand

Het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Aekingerzand ligt in en rondom Appelscha in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland. Het wordt ook wel de 'Kale Duinen' genoemd.

Gebieden met stuifzand komen ontzettend weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 hectare bos. Precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel, een ven aan de rand van het stuifzandgebied.

Aan de rand van het gebied bevindt zich een uitkijktoren, die in 1995 gebouwd is door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha.

Doldersummerveld

Het Doldersummerveld is een vochtig heidegebied binnen het Nationaal Park Drents-Friese Wold in eigendom van Het Drentse Landschap. Het gebied ligt tussen Doldersum en Wateren in, in de gemeente Westerveld van de Nederlandse provincie Drenthe.

Aan de westkant grenst het veld aan de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid, terwijl in het oosten de bezittingen van Natuurmonumenten, het Wapserveld en Berkenheuvel, aansluiten. Het gebied wordt doorkruist door de Huenderweg, die Wateren met Doldersum verbindt. Het gebied zelf is toegankelijk door een fietspad wat dwars over het doldersummerveld gaat.

Bij het gebied staat een schaapskooi, waar ook een informatiecentrum in gevestigd is. Aan de zuidkant van het gebied staat een uitkijktoren, naar Pools model.

Ganzenpoel

De Ganzenpoel bij Wateren is een belangrijk voorbeeld van een zeer zwak gebufferd ven. Dit ven is sinds lang de enig overgebleven vindplaats van Waterlobelia in Noord-Nederland, en ligt op slechts 20 km afstand van het ven waar deze plant vier eeuwen geleden als nieuwe soort voor de wetenschap werd ontdekt.

In de Ganzenpoel wordt een beperkt aantal planten Waterlobelia vergezeld door haar vaste begeleider Oeverkruid (Littorella uniflora), die hier aanzienlijk talrijker optreedt. De aanwezigheid van ondergedoken veenmossen in hun gezelschap toont het gevaar dat de buffering beneden het vereiste minimum komt. Het is een ontzettend mooi gebied waar men goed kan genieten van de prachtige natuur. 

Drents Friese Wold

Provinciehuis Drenthe
9400 AC ASSEN

0592 365 555

Postbus 122

Website gemaakt door Mare, Imre, Chatura, Thymen en Lonneke  |  2017
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin