Tapuit

Tapuiten zijn kleine zangvogeltjes die leven op heide velden met laag gras. De tapuit is een beschermde soort in Nederland en staat dus ook op de rode lijst. De kans dat je deze kleine vogeltjes ziet is van april tot in mei en in het najaar vooral van augustus/september tot in oktober. 

Deze soort is een trekvogel en leggen per etappe 300 km af. Ook zitten er paren tussen in die in Nederland broeden maar dat aantal neemt de laatste jaren sterk af. Deze vogelsoort is in Europa een van de snelst afnemende vogelsoorten. De tapuit legt zijn eitjes in holen (zoals een konijnen hol of een hol in een boomstam). Je vindt dus alleen paren op plekken waar je veel holen hebt (zoals het doldersummerveld).

Je kunt deze vogel herkennen aan zijn witte stuit en zijn witte staart met een omgekeerde zwarte T erop. Het mannetje van deze soort heeft een zwart 'masker' en zwarte vleugels, hij is grijs van boven en wit van onder. Het vrouwtje is moeilijker om te spotten vanwege haar camouflerende kleuren. Het vrouwtje is beige gekleurd en dus moeilijk te spotten. Ze hebben allebei een spitse insecten snavel en lange poten. Met de lange poten kunnen ze snel lopen.

Deze kleine vogeltjes zijn niet de makkelijkste om te spotten, maar als je op de goede plek en in de goede tijd zoekt is de kans aanwezig dat je ze zult zien. 

Website gemaakt door Mare, Imre, Chatura, Thymen en Lonneke  |  2017
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin