Dodaars

De dodaars is de kleinste futensoort in Nederland. Deze fuut lijkt veel op zijn grotere broer de waterhoen maar is een slag kleiner. Deze soort kan je vinden bij moerassen, vennen en meren. Deze soort is het hele jaar aanwezig en kun je dus het hele jaar door vinden. Toch heb je richting de winter meer kans, omdat er dan ook andere dodaars vanuit noordelijkere gebieden in Nederland verblijven. De dodaars broedt in meren/vennen en maakt daarvoor een drijvend platform van allerlei plantaardig materiaal. De dodaars broedt ongeveer van april tot in augustus.

De dodaars heeft 2 soorten vacht; een winter en een zomervacht. In de zomer is deze kleine fuut donkerbruin met een roodbruine wang. Ook zit er een opvallende wit gele vlek aan de snavelbasis. De wintervacht is heel anders, de bovenzijde is donkerbruin en de rest is lichtbruin/beige. En hij heeft ook een witte halsvlek in de winter. Voor de rest is deze fuut klein, heeft een korte snavel en heeft een donzige witte kont. Ook duikt deze fuut vaak onderwater.

Deze kleine fuut is best wel moeilijk te spotten. Dat komt door dat hij regelmatig een tijdje onderwater blijft. Maar als je goed oplettend kan je deze fuut wel vinden.

Dodaars komen voor in vennetjes bij het Aekingerzand en bij de Ganzepoel omdat de dodaar een plek zoekt met rijke vegetatie onder en boven water. Er moet voldoende voedselaanbod zijn.

Website gemaakt door Mare, Imre, Chatura, Thymen en Lonneke  |  2017
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin