Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendieven leven in open, vochtige gebieden: duinen, moerassen, akkers en graslanden. De blauwe kiekendief komt het meest voor in het Doldersummerveld. Het natte heideveld gaat aan de noordzijde over in voormalig stuifzandgebied, waardoor er veel variatie in bodemsamenstelling, waterhuishouding en hoogteligging is. Hierdoor is het Doldersummerveld een goed gebied waar de blauwe kiekendief kan leven.

Het Broedgebied van de Blauwe kiekendief licht in Fenno-Scandinaviƫ en Noord-Rusland. Maar na het broedseizoen wordt dit gebied verlaten door de blauwe kiekendief en maken ze trektocht over een breed front naar West- en Zuid-Europa, deels ook naar Noord-Afrika. Doortrek in Nederland vind eind augustus tot in november plaats, daarnaast overwintert de vogel ook in Nederland. Rond maart vliegen ze weer terug.

De belangrijkste kenmerk van de blauwe kiekendief is dat ze het karakteristieke blauwe verenpak dragen. Kenmerken van de mannetjes zijn dat ze opvallend licht zijn en zwarte vleugelpunten hebben. Bij vrouwtjes en jongen is vooral de witte stuit opvallend. Het voedsel van een blauwe kiekendief bestaat uit kleine zoogdieren en konijnen. Maar ook kleine vogels worden af en toe gegeten door de blauwe kiekendief.

De blauwe kiekendief staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De Rode Lijst bevat soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. De Rode Lijst heeft geen officiƫle juridische status, maar hebben in de praktijk wel een belangrijke signaleringfunctie. Voor deze soorten geldt een hogere prioriteit bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen, bijvoorbeeld door hun leefgebieden te verbeteren.

Website gemaakt door Mare, Imre, Chatura, Thymen en Lonneke  |  2017
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin